11 Şubat 2009 Çarşamba

Organik tekstil sertifikası ICEA

Organik Tekstil” Sertifikasyonu


ICEA; Uluslararası Çalışma Grubu tarafından geliştirilmiş ve ilerletilmiş Global Organik Tekstil Standardı (GOTS)’na göre bir sertifikasyonun düzenlenmesi için yetkilendirilmiştir. Bu yetki, ICEA sertifikasyonunun değer kazanmasına ve Enstitümüz tarafından sertifikalanmış İtalyan ve Yabancı Tekstil firmalarının rekabet şansını artırmasına katkıda bulunacaktır.


Tekstil sektöründeki birçok operatör, işlemlerinin toplum ve çevre üzerine önemli etkilerine dair giderek artan bir entegre uzun-vadeli pro-aktif yaklaşımını geliştirme gereksiniminin farkına vardılar.
ICEA Organik Tekstil Sertifikasyonu dört hedefe sahiptir:

  1. Çevresel risklerden kaçınılması. Tekstil zinciri sırasında kullanılan birçok kimyasal ürünler ve işlemler, insan ve çevre üzerinde yüksek tehlikeler ortaya çıkarmaktadır. Bu sebepten, tekstil sanayinde kullanılan pestisitler (ör. pamuk ürünlerinde), boyama ajanları ve diğer kimyasal ürünler dikkatli şekilde izlenmekte ve giysilerdeki kimyasal kalıntı düzeylerini kontrol etmek için sıkı testler yürütülmektedir ve böylece tüketiciler için gelişen alerjiler veya hatta bazı kanser tipleri için risk azaltılmaktadır.

  2. Kaynakların verimli olarak kullanılması. Tekstil endüstrisi, büyük kaynakların özellikle suyun kullanımını gerektiren yoğun işlemleri gerektirmektedir.

  3. Kirlilik ve atıkların minimize edilmesi. Dokuma boyaları ve bitirme son derece kirletici işlemlerdir. Sonuç olarak, atık su arıtma tesislerinin sağlanması yeterli değildir, ancak katı atıkların güvenli ve verimli bir yolla yönetilmesi gerekmektedir.

  4. Sosyal adaletin gelişmesine yardımcı olunması. Tekstil endüstrisinde çalışma koşulları, çalışanların temel haklarını sağlamak için artan şekilde izlenmektedir. Örn. Çocuk işçi, zorunlu olmayan işçi, çalıştırmada ayrımcılık yapmama, uygun bir yaşama izin veren ücretler, fabrikalardaki güvenlik önlemleri, sendika ve toplu sözleşme özgürlüğü.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder